De multe ori intrebarea despre, cum protejam calculatorul de virusi sau acces neautorizat apare la utilizatori doar dupa ce, pe propria lor experienta se conving ca daca calculatorul nu este protejat, vor avea consecinte neplacute si ireparabile.
Utilizatorii de multe ori se insala cand spun ca antivirusul poate proteja calculatorul de orice virus. Unii sustin ca un anumit antivirus este cel mai bun, desi calculatorul lor este infectat cu cod malitios….
De fapt, daca analizam, putem intelege ca sistemul antivirus protejeaza doar impotriva acelor virusi, pe care ii cunoaste. Sa analizam acest proces mai detaliat:
- Noul virus trebuie sa infecteze cel putin un caclulator, pe care este instalat antivirus;
- Apoi, programul antivirus trebuie singur sa detecteze fisierul suspect, trimitandu-l la dezvoltatori, sau acest lucru trebuie sa faca utilizatorul antivirusului;
- Acum dezvoltatorul trebuie sa analizeze datele si sa gaseasca asa-numit “medicament”;
- Si doar in ultima etapa acest “medicament” ajunge la utilizator prin actualizarea antivirusului.
Ca sa apara noile caracteristici in baza de date a antivirusului, este nevoie de aproximativ 7 zile de la momentul trimiterii fisierului suspect catre producatorii antivirusului. Pe de o parte, este destul de rapid, iar pe de alta parte – este suficient pentru a infecta inca cel putin cateva mii de utilizatori de calculatoare, printre care poti fi si Tu. Prin urmare, programul antivirus nu este instrumentul cel mai ideal pentru a proteja calculatorul.
Atunci cum sa protejez calculatorul de virusi? – vei intreba. Totul nu este atat de greu! Pe langa programul antivirus ar trebui sa aplici urmatoarele reguli de securitate:
- Ruleaza programe ca administrator doar in cazuri extreme, si doar atunci cand ai incredere in acel program!
- Descarca si instaleaza cele mai recente actualizari pentru programe, in special actualizari pentru antivirus si sistemul de operare.
- Obisnuesti-te cu parole complexe! Incearca sa ai pentru fiecare program parola unica si complexa. Care trebuie sa fie pastrat in memorie sau pe o coala tiparita de hartie, si sa nu o arati la nimeni.
- Intotdeauna foloseste firewall!
- Alegand antivirus alege cele cu plata!
- Pericol mare prezinta si nepasarea Ta, asa ca atunci cand programul te intreaba ceva, citeste cu atentie acele mesaje si ea decizii corespunzatoare.
- Instaleaza doar acele programe si aplicatii, in care ai incredere!
Acum sa analizam toate aceste puncte mai detaliat.
Drepturi de administrator. Avem nevoie de ele?
Cu siguranta, sa lucrezi cu drepturi de administrator pe calculator este mult mai comod si mai usor. Deoarece in acest caz toate programele rapid si “fara intrebari” ruleaza, fara a fi nevoie de introducerea parolei. Calculatorul lucreaza mai “linistit”. Cu toate acestea, exista un dezavantaj – programul rulat poate fara stirea utilizatorului sa personalizeze sistemul de operare, pentru a se potrivi cu nevoile si dorintele sale. Cu alte cuvinte, poate descarca virus pe calculator si sa-l integreze astfel, incat nici un antivirus nu-l va putea recunoaste! Lucrand cu drepturi de administrator, programul are capacitatea de a bloca incercarile antivirusului de a detecta virusul. Astfel, toate incercarile de a scana calculatorul pentru virusi vor fi in zadar. Programele pentru a ascunde prezenta virusilor in sistemul de operare Windows se numesc RootKit.
In cazul in care lucrezi des in calitate de administrator, poti foarte simplu se protejezi calculatorul infectat: pentru asta reporneste calculatorul si intra in Safe Mode (Modul de siguranta). Apoi porneste antivirusul si scaneaza intregul sistem, in cazul in care intr-adevar ai sistemul virusat, antivirusul rapid il va detecta si il va dezinficta.
Instalarea actualizarilor sau protectia eficienta impotriva virusilor
Daca vrei sa-ti protejezi calculatorul de «musafiri nepoftiti», iti recomand sa incepi cu instalarea celor mai recente actualizari. Multi virusi functioneaza dupa principiu – gasirea «gaurilor» de securitate in programe si sisteme de operare. Odata ce aceste erori sau neajunsuri sunt gasite, imediat incep sa se strecore in sistemul de operare. Actualizarile repara aceste «gauri», schimband configuratia software.
In primul rand, trebuie sa configurezi actualizarile automate a sistemului de operare:
- Reporneste calculatorul si conecteaza-te la sistemul de operare ca administrator;
- Acum intra in «Control Panel» (prin meniul Start);
- Apoi alegem din panou «Windows Update»;
- In setari bifeaza «Install updates automatically (recommended)», fa clic pe «OK»;
- Reporneste sistemul si intra fara drepturi de administrator.
Aceasta tehnica te va ajuta sa actualizezi sistemul automat, si in acelasi timp de la tine nu se va cere nici o actiune.
Ceea ce priveste programe instalate, aici nu este totul atat de simplu, deoarece doar unele sunt in masura sa se actualizeze automat. In fiecare program instalat in setari cauta optiunea «Check for updates» (cauta actualizari), in cazul in care exista – bifeaza aceasta optiune. Daca nu are actualizari automate, atunci actualizeaza manual, pentru asta va trebui cel putin o data pe luna sa arunci o privire pe site-ul oficial al dezvoltatorului, si sa verifici actualizarile.
Parole complexe – cea mai buna protectie a datelor de pe calculator
O parola complexa poate crea un obstacol suplimentar pentru hackeri si pentru acces neautorizat. Parola te va proteja nu doar de atacatorul virtual, dar si de cel real, in caz ca cineva va fori sa foloseasca calculatorul tau. Atentie deosebita la parola de administrator. In plus, asa cum am vorbit mai sus, pentru fiecare serviciu, program sau site incearca sa folosesti o parola unica, fiecare parola ar trebui sa fie cat ma complexa. Cu greu o vei tine minte, dar in nici un caz sa nu o notezi in calculator, mai bine sa te folosesti de metoda veche si verificata – noteaza parola pe o hartie, care cu siguranta nu va ajunge in alte maini.
Parole slabe sunt sparte usor de catre programe speciale sau virusi. Sa creezi o parola puternica – este destul de simplu, trebuie doar sa ei in considerare cateva reguli:
- Parola intotdeauna trebuie sa fie din alfabetul latin, numere si posibil simboluri (@$%!# si etc.);
- Litere sa fie atat mici, cat si mari (intercalate aleator);
- Parola nu trebuie sa fie citita sau memorata usor, pentru ca chiar daca cineva va vedea cum o introduci, sa nu o poata memora;
- Numarul total de litere, numere si simboluri sa nu fie mai mic de 10.
Firewall – totul!
Firewall – este protectia principala a calculatorului, care trebuie activata in timpul conexiunii active la reteaua Internet (poti citi si Ce este firewall si la ce ajuta). Firewall filtreaza conexiunile la calculatorul tau, care provin da la reteaua globala WWW. Vrei sa creezi un obstacol suplimentar pentru hackeri si sa-i interzici accesul la calculator prin retea?! – atunci porneste firewall-ul:
- Intra in sistemul de operare ca administrator;
- Prin meniul «Start» deschide «Control Panel»;
- Cauta si acceseaza «Windows Firewall»;
- Activeaza firewall;
- Reporneste calculatorul si intra fara drepturi de administrator.
Antivirus platit sau gratuit?
Nu mai economisi pentru siguranta ta! Si aici ma refer nu doar la viata ta, dar si la calculatorul tau. Antivirusii gratuiti chiar in etapa de creare sunt sortiti la esecuri. Doar distributiile platite sunt in masura sa se dezvolte. Deoarece cu cat mai bun va fi produsul, cu atat mai multi utilizatori il vor utiliza, si prin urmare mai multi bani vor ajunge in buzunarele producatorelor.
Cum si ce antivirus sa aleg (program pentru a proteja calculatorul)? Foarte simplu. Acesta ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Programul antivirus trebuie sa protejeze informatiile fisierelor de pe calculator;
- Odata cu dezvoltarea internetului, fiecare antivirus ar trebui sa poata sa verifice traficul care vine din exterior;
- Functia utila – verificarea corespondentei e-mail (prin ea se strecoara foarte usor o multime de virusi);
- Antivirusul trebuie sa fie capabil sa detecteze RootKit, despre care am vorbit mai devreme;
- Antivirusul trebuie sa protejeze copilul de calculator. Aici este vorba de control parental, pentru ca stim cu totii cat de insidios este internetul. Acesta contine o multime de informatii si site-uri, care nu trebuie sa le vada copilul.
Lucrand la calculator fii foarte atent la ferestre pop-up!
Orice protectie va fi lipsita de putere in fata neatentiei tale. La urma urmei, ce poate sa faca antivirusul in cazul in care tu ai permis unui program sa domine calculatorul tau? Astfel, nu uita urmatoarele recomandari:
- Pentru a reduce numarul de ferestre pop-up, in antivirus porneste protectia impotriva bannerelor publicitare;
- Inchide imediat site-urile sau programele, in caz ca primesti avertizari din partea programului antivirus, browser sau firewall;
- Verifica cu antivirus orice fisier descarcat de pe Internet;
- Instaland programe citeste cu atentie acordul, mai ales punctele care sunt bifate;
- Incearca sa nu descarci fisiere, care sunt trimise prin e-mail sau aplicatii VoIP (Voice over IP), cum ar fi Skype, Yahoo Messenger, etc.
Atentie! Acest articol este scris, in primul rand, pentru utilizatorii avansati, care au suficienta experienta si cunostinte pentru a indeplini recomandarile descrise mai sus.
Toate recomandarile descrise pot fi aplicate pe calculatoare sau dispozitive cu sistem de operare Windows.